• Home
 • /
 • Useful
 • /
 • Ghid practic de folosire a taximetrelor

Acest ghid se adresează mai mult celor din afara Bucureștiului. Deși poate fi pus în practică în majoritatea situațiilor, acesta a fost gândit din perspectiva unui consumator bucureștean de servicii de taximetrie.

Nu e o regulă, dar majoritatea taximetriștilor vor profita de aproape orice ocazie să îți ia cât mai mulți bani. De aceea o atitudine corectă te va scuti de multe neînțelegeri care pot apare la sfârșitul cursei.

 1. Încearcă mereu să faci o comandă la dispecerat sau printr-o aplicație specializată.
  Acesta este unul dintre cei mai importanți pași de prevenire a surprizelor neplăcute. Taximetriștii sunt obligați să pornească acel aparat (contor), iar cel mai important este că nu au dreptul să te refuze. Deci dacă ai o cursă scurtă, e musai să faci comandă, altfel riști să nu te ia nimeni.
  (Clever Taxi, Star Taxi, Speed Taxi, As Taxi, Taxi Cocalcescu, Cristaxi etc.)
 2. Atitudine. Atunci când vorbești puțin autoritar, dar în același timp respectuos, cel mai probabil vei fi ascultat.
  În cazul în care ai dat comandă nu ar trebui să conteze mult, dar atitudinea ajută cel mai mult în situațiile când oprești un taxi pe drum. În acel moment relația dintre tine și șofer e în dezavantajul tău, tu ești „prada”. Ca să te impui și să balansezi situația NU ÎNTREBA CÂT FACE cursa până la destinația dorită, intră în mașină și spune-i unde mergi.
  O mențiune: Nu e obligatoriu, dar am observat că dacă urci în spate ajută. Mai puține povești ale șoferului, mai multă seriozitate.
 3. Aeroport:
  La aeroport exista serviciul de taxi la comanda și taxi rapid. Recomand Taxi la comanda dacă vrei să fie mai ieftin. La terminalul de sosiri sunt câteva aparate de comandă taxi, unde sunt listate mai multe firme, preț/km, poți selecta mai multe opțiuni (fumător sau nu, animal de companie, bagaj, etc.)
  Gări… intră în aceeași categorie, dar aici nu stau chiar la fel. Recent la Gara de Nord s-a mai reglementat puțin, dar din proprie experiență, știu că nu e ușor să dai peste un taximetrist corect acolo. Cea mai bună opțiune e comanda la telefon sau online.
 4. Firma și indicativul. Un aspect foarte important.
  Nu de puține ori se întâmplă să uiți ceva în taxi. În acel moment e foarte bine să știi cum să identifici mașina cu care ai fost. Taxi Bucuresti
 5. E bine să știi traseul.
  Dacă nu ai mai fost în București, sau dacă ai mai fost, dar nu cunoști orașul, e bine să ai un GPS cu tine.
  Din toate aplicațiile pentru smartphone pot recomanda Here Maps.
 6.  Șoferul e obligat să vă dea rest.
  Deși el este obligat să vă dea rest, el mereu „nu are schimbat”. sugestia mea este să aveți bani mărunți. În cazul în care nu aveți, mai insistați că e mare posibilitatea să găsească.
 7. Șpaga.
  Șpaga, bacșișul, tips-ul, sau cum se mai cheamă e ceva ce așteaptă ei. La fel ca doctorii, dar cu mul mai puțină cultură decât polițiștii, taximetriștii sunt cei la care șpaga e bine primită și mult așteptată pentru sacrificiul uriaș făcut de ei. Totuși ca orice cetățean modest care se respectă, eu las un leu doi însoțiți de un mulțumesc, la sfârșitul călătoriei.

 

Am enumerat toate aspectele importante?
Care este experiența ta cu taximetriștii ?