• Home
  • /
  • News
  • /
  • Technology
  • /
  • Tarifele din Uniunea Europeana pentru roaming ar putea fi eliminate

ROAMING UEDin iulie 2014, cetățenii UE ar putea plăti la fel pentru un apel telefonic într-o ţară membră a Uniunii ca și pentru un apel naţional. Comisia Europeană a votat săptămâna aceasta pentru eliminarea tarifelor de roaming pentru apeluri telefonice, mesaje şi internet în Uniunea Europeană, transmite Euronews, citat de realitatea.net.

Detaliile unei astfel de iniţiative urmează să fie puse la punct, proiectul publicat în decurs de şase săptămâni, iar propunerea ar putea să intre în vigoare de la 1 iulie 2014. În cazul în care propunerea Comisiei este acceptată de Parlamentul European, le va crea utilizatorilor condiţiile de a vorbi cu aceleaşi tarife că în ţara lor.

Ideea din spatele propunerii este de a încuraja consolidarea pieţei operatorilor telecom din Europa cu scopul de a atrage noi investiţii.

Comisarul european pentru Agenda Digitală, Neelie Kroes, care susţine propunerea, a declarat recent: „Mă bucur că acum avem internet în întreaga Uniune Europeană, dar nu ne putem bloca jucând un joc învechit. Datele arată că cea mai mare problemă anul acesta este lipsa investiţiilor în reţele foarte rapide, şi o lipsă continuă a existenţei unei pieţe unice a operatorilor telecom. Problema este evidentă iar răspunsul nostru va fi, de asemenea, printr-o piaţă unică a operatorilor telecom”.

Într-un discurs susţinut în luna mai, Neelie Kroes, a afirmat, cu privire la reforma pieţei, că „aşa putem spune lumii că Europa devine digitală, aşa putem arăta alegătorilor că UE într-adevăr ascultă”.

Operatorii telecom consideră însă că domeniul lor a devenit, pe nedrept, o ţintă, deşi comisarii europeni susţin că operatorii vor avea de câştigat pe termen lung în urma noii legi, beneficiind de un număr crescut de clienţi.

Comisarii europeni cred că odată eliminate tarifele de roaming, piaţa unică va permite operatorilor străini să concureze pentru clienţii din alte ţări, ceea ce ar putea duce la crearea de alianţe şi fuziuni, similare cu cele din industria aeronautică.