În ultimul timp Microsoft face mutări strategice de reconfirmare a titulaturii de lider.

Dacă ne uităm an trecutul nu chiar îndepărtat, putem observa că numele lor începuse să nu se mai piardă din greutate. Compania vindea cu succes licențe Windows și Office, făcea un profit confortabil, dar numele Microsoft nu mai era asociat cu inovația și performanța, în schimb această titulatură a trecut încet încet în grădina Apple.
Atunci a fost momentul când Bill Gates a decis să se retragă și să lase compania pe mâinile lui Steve Ballmer care urma să treacă entitatea printr-un proces de rebranding și să stabilească o nouă direcție a companiei pentru a se acomoda schimbărilor rapide a tehnologiei. Ballmer a reușit să facă aproape tot ce și-a propus dar din păcate el a reușit să construiască o strategie corectă, deși direcția stabilită de el a fost extrem de bună. Sub conducerea lui, compania a făcut primii pași spre ceea ce acum este Microsoft.

Deși multă lume nu a văzut venirea lui Satya Nadella ca o veste bună pentru Microsoft, se pare că acum această idee nu a fost chiar atât de rea. Nadella a acționat într-o manieră foarte calculată și strictă. A luat decizii nepopulare, a optimizat și a restructurat departamente și a făcut multe concedieri de-a lungul timpului, dar toate astea par să ajungă acum la o finalitate, unde Microsoft a ajuns la finele tranziției și acum se poate concentra 100% pe performanță.

microsoft-surface-book-vs-macbook-pro-slideSurface este noul Mac.

Noua lor atitudine de învingător a început să fie văzuta odată cu lansarea Surface Pro în 2013, produs ce face o treabă excelentă, cu generațiile urătoare, să surclaseze iPad și MacBook, lideri pe piață pe acest segment. Din păcate produsele de la Apple încă se vând mai bine decât cele de la Microsoft (Surface Book și Surface Pro), dar vânzările Apple (iPad și MacBook) sunt în cădere în timp ce vânzările gamei Surface sunt în plină creștere. Asta arată o tendință clară de creștere a recunoașterii Microsoft.

https-%2f%2fblueprint-api-production-s3-amazonaws-com%2fuploads%2fstory%2fthumbnail%2f25867%2fsurfacestudiodesignthumbSurface Studio – încă o armă

Planurile Microsoft de a se repoziționa în poziția de lider absolut, se observă și mai bine prin lansarea noului Surface Studio, un PC all in one cu specificații de top, ecran tactil dde 28 de inch și un design inovativ. Deși, în interviuri, reprezentanții Microsoft nu recunosc faptul că acest dispozitiv este competitorul direct a lui iMac, noul Surface Studio vrea să demonteze percepția împământenită că cea mai bună soluție pentru editarea grafică și video este iMac-ul, ba mai aduce și un plus important de funcționalitate. Lansarea noului produs nu este deloc întâmplătoare. Pe lângă faptul că Microsoft vrea să concureze cu produsele Apple, ei urmăresc să reseteze viziunea publicului larg despre sistemul lor de operare, Windows 10. Practic Surface Studio subliniază o parte a sistemului de operare mai puțin cunoscută, și anume că acesta este 100% capabil să fie o unealtă excelentă pentru cei mai creativi dintre noi.

Microsoft Teams, o mutare curajoasă și de modă veche

Teams este un nou produs re la Microsoft care a fost dezvoltat mai mult din principiu. Cu ceva timp în urmă începea să se contureze o negociere între Microsoft și Slack, un startup ce dezvoltase un software de mesagerie și sharing pentru echipe, și zvonurile arătau către o posibilă achiziție în valoare de $8mld., deși valoarea de piață a acesteia era de doar 3,8mld. la acel moment. Până la urmă tranzacția nu a mai avut loc iar Microsoft a dezvoltat un produs similar destinat să domine piața. Ce a făcut Microsoft acum, este o practică mai veche a lor. Compania mamut avea obișnuinta să preia idei, să dezvolte un produs propriu, iar prin masivitatea ei și portofoliul existent de clienți , să strivească orice concurență în toate domeniile. În cazul Slack povestea poate fi repetată cu ușurință , datorită bazei, de 85 mln., de clienți Office365, deja existente.

Portofoliul Microsoft nu se oprește aici. În timp ce în segmentul de produse pentru consumatori și business ei duc o bătălie acerbă cu mai mulți competitori în același timp, pe partea de cercetare, încet dar sigur, fac progrese în dezvoltarea noilor căi de stocare și procesare a datelor. Cel mai recent exemplu este faptul ca Microsoft în parteneriat cu câțiva cercetători de la Universitatea din Washington, au reușit să stocheze 200MB de date digitale în ADN.

Concluzia este că Microsoft s-a dezvoltat mult sub conducerea lui Satya Nadela, în ciuda multor critici la adresa lui și a faptului că Satya a preluat compania în plin proces de transformare. El a reușit să continue cu succes ceea ce a început predecesorul său, Steve Ballmer, iar acum toate par să se așeze la locurile sale. Da, știu că toți vor spune că Nadella a omorât Windows Phone, dar eu cred că Windows Phone nu a murit ci doar urmează să se reinventeze, așa cum s-a întâmplat cu restul produselor și cu compania în general.